Tillid til samfundet og hinanden

Danskerne er et af verdens lykkeligste folkefærd. Derudover er vi også et af de lande, der har den højeste tillid til hinanden og vores samfund. Tillid og ordentlighed har dannet grobund for vores velfærdssamfund. Med denne samfundsstruktur har vi forpligtet hinanden til at finde løsninger, skabe ro, stabilitet og tryghed.

Men tilliden er skrøbelig og kan ødelægges alt for nemt. Og den er under pres.

Vi stoler mindre og mindre på vores politikere og har decideret opfundet ordet “politikerlede”. Fronterne bliver mere karikerede, og politikere og presse fokuserer i større grad på det, der splitter os, end dér hvor vi kan finde enighed og løsninger. En stor del af vores demokrati er baseret på, at vi finder enighed – det må vi holde fast i.

Vi ser i stigende grad lovgivning, der presser vores frihed og valgmuligheder; f.eks. når man ikke længere frit kan vælge gymnasium.

Væk med unødigt bureaukrati, der fjerner fokus på faglighed og nærvær; f.eks. det ulidelige dokumentationspres hos sygeplejersker.

Vi skal have større fokus på work-life-balance; valget til at leve det liv, der giver mening. Mere frihed i det nære demokrati og meget mindre topstyring.

Vi skal huske tilliden – det er udgangspunktet for at vi kan passe på hinanden.

Artikel fra Fyens Stiftstidende, efter borgmester i Kerteminde Kommune og jeg på Folkemødet i Kerteminde i oktober 2022, diskuterede tillid og tone i den offentlige debat. Læs artiklen  her.

Læserbrev fra 31. januar 2022 om hvordan jeg oplevede at vi blev mere og mere opdelt under corona-pandemien.