Klima og bæredygtighed

Vores klode er presset som et direkte resultat af menneskelige handlinger. Vi har vidst det længe, men i stor udstrækning ignoreret det. CO2-udledningen skal begrænses, naturen skal have plads igen og vi skal finde mere balance i naturen. Der skal sikres løsninger og konkrete aftaler, som kan føres ud i livet.

CO2, plast og erhvervslivet

Selvfølgelig kan vi i Danmark ikke sænke hele verdens udledning af CO2. Men vi kan udvikle grønne teknologier, der kan sikre arbejdspladser og finansiering af vores velfærdssamfund. Vi har tidligere set det med udviklingen og produktionen af vindmøller. På samme måde skal vi skabe grobund for, at vores ambitiøse erhvervsliv kan udvikle og eksportere løsninger til hele verden. Det forudsætter dog at vores virksomheder har mere handlefrihed til udfoldelse.

Alt for meget plast ender i havene og bliver til skadelig microplast, hvilket er en enorm trussel for hele vores økosystem. Teknologi og erhvervsliv kan være nøglen til at udvikle løsninger og eksempelvis ansvarlige offentlige udbud kan sikre retning, så der bliver handlet på problemet.

Klima-fornuft skal være nemmere og tilgængeligt og erhvervslivet skal have lov til at skabe en positiv udvikling.

Vi kan ikke være bekendt at lade vores børn betale for tidligere generationers handlinger. 

Video om emnet:

 

Biodiversitet - plads til dyreliv og vild natur

Optimeringen af landbruget og industriens indtog har tæret på dyre- og plantelivet. Det kommer til at kræve fokus at genskabe gode levevilkår og give naturen plads igen.

Det er enormt vigtigt, at vi får indarbejdet større arealer til at sikre dyr og planters overlevelse, og at vi får etableret grønne områder, hvor det batter. Det kan være flere grønne åndehuller i byer og grønne tage og flere naturkorridorer. Grønne områder kan være med til at give lyst på gåture i det fri og ro til tankerne. Mere natur er godt for planter, dyr og også os.

Vi skal give naturen pladsen tilbage – både for vores og kommende generationers skyld

Omtanke for råmaterialer

Der skal mere fokus på klodens ressourcer. 

Vi skal udvinde råstoffer, når der er brug for det. Men ellers blive meget bedre til at genanvende materialer og have produkter, der kan få nyt liv efter endt brug.

Det skal være nemmere at genbruge materialer. Det betyder også at vi politisk bør beslutte at materialer ikke blive unødigt blandet, så vi sikrer at de kan genanvendes. 

Vi bør politisk stille krav til flere produkters levetid (f.eks. hårde hvidevarer, computere mm.), så forbrugeren ikke er nødt til at investere i nyt så ofte. Man bør understøtte erhverv, der tænker i innovation og udvikling med genanvendelse af materialer eller forlængelse af produkters levetid. Desuden skal vi hjælpe forbrugerne, så det fornuftige valg bliver nemt at gennemskue og træffe; dette kan eksempelvis gøres ved at nytænke mærkningsordninger til produkter.

Det, vi smider ud, skal blive til nye ressourcer – og det skal være meget nemmere for alle.

Kystsikring

Vi ser oftere og oftere at vandet fra havet og fra oven oversvømmer huse og gader. Det er et direkte resultat af klimaforandringerne.

Vi skal selvfølgelig gøre hvad vi kan for at begrænse udledningen af CO2 og derved begrænse skaderne, men uanset hvad kommer de voldsomme oversvømmelser hyppigere og det kræver handling. 

Man famler i kommunerne for at udtænke og finansiere løsninger, og mange steder forventes det at enkelte husejere betaler for gildet. Dét nytter ikke noget; der skal en samlet handling til. 

Vandet er et samfundskritisk problem – det kræver fælles, national handling.